Nuorten maksuhäiriömerkinnät nousussa

Maksuhäiriöiden määrä kasvoi Suomessa vuonna 2010. Nuorilla on maksamattomia lainoja ja laskuja suhteessa enemmän kuin muilla, kertoo Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

Vuonna 2010 nuorten maksuhäiriöitä aiheuttivat ennen kaikkea pienet, alle 300 euron lainat. Mattilan mukaan tämä viittaa pikavippien rajuun lisääntymiseen.

Suomen Asiakastieto julkistaa aina uudet maksuhäiriötiedot ja uusimpien maksuhäiriötietojen perusteella voidaan nähdä jopa pientä laskua pienemmissä veloissa. Tämä saattaa kuitenkin johtua siitä, että pikalainayritykset tarjoavat entistä suurempia lainoja, joita myös nuoret voivat hakea.

Nuoret miehet ottavat vippejä eniten

Tilastojen perusteella on vaikea selvittää yksityiskohtaisesti, miksi nuoret miehet hakevat pikavippejä. Pikavippien ja nuorten välillä Mattila näkee kuitenkin selvän yhteyden. Hän toteaa, että nuorilla on usein pätkätöitä ja muutenkin pienet tulot. Perinteiset rahoitusyhtiöt edellyttävät suurempia säännöllisiä kuukausiansioita, joten pikavipit ovat nuorille ainoa ja helppo vaihtoehto. Valitettavaa Mattilan mukaan on, että usein näiltä nuorilta jää helposti myös laskut maksamatta. Tyypillisesti laskunsa maksamatta jättää nuori mies, joka tarvitsee rahaa kodin elektroniikkaan, autoon tai päivittäiseen elämiseen. Tosin Asiakastiedon mukaan naiset ovat kuitenkin tulossa perässä tähän porukkaan.

Vippiä maksetaan takaisin vipillä

Mattilan mukaan on tyypillistä kaikille ikäryhmille, että pikavippi maksetaan takaisin ottamalla uusi pikalaina. Pikavippien takaisinmaksuajat ovat melko lyhyitä, muutamasta viikosta kuukauteen. Jos vippiä ottaessaan ei ole varmistanut, että tilillä on riittävästi rahaa laskun eräpäivänä, joutuu lainanhakija helposti velkakierteeseen.

Mattila kehottaa vippikierteeseen joutuneita ottamaan yhteyttä ammattilaisiin. Useissa kunnissa on sosiaalinen luototus, joka on tarkoitettu pienituloisille ja vähävaraisille henkilöille. Sinne kannattaa hakeutua heti, kun huomaa joutuvansa maksuongelmiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *