Millainen on hyvä vippi?

Monet etsivät hyvää vippiä, mutta eivät oikein edes tiedä tarkallee, millainen tämä kyseinen hyvä vippi oikein olisi. On varsinkin alussa vaikea tietää tarkkaan, mitä eri vipeissä pitäisi edes pohtia, ja mikä tekee toisesta paremman kuin jostakin toisesta. Tämän takia kannattaakin ottaa selville ainakin seuraavia asioita, jotta osaa tehdä viisaan valinnan kun sen lainan sitten lopulta ottaa.

hyvä vippi

1) Paljonko lainassa on kuluja?

Yleensä tärkeimpiä kohtia lainoissa on se, paljonko sen ottaminen tulee loppupeleissä maksamaan. On helppo sanoa toisen lainan olevan ainakin tietyssä suhteessa parempi kuin joku toinen, jos sen ottaminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin sen toisen nostaminen.

Vippien kohdalla on aivan sama asia, ja jos joku pikavippi on toista halvempi, kannattaa sitä yleensä suosia. Kuitenkaan lainankustannukset eivät ole se ainoa merkitsevä asia, jonka takia vippejä ei voi yleensä valita suoraan vain kustannusten mukaan. Monilla on myös toisia kriteerejä, joilla on myös merkitystä sen suhteen, onko joku laina toista parempi subjektiivisellä merkityksellä.

2) Millaista laina-aikaa on tarjolla?

Varsinkin pikavippien ja erilaisten luottojen kohdalla on monesti tarjolla monenmittaisia laina-aikoja, jolloin seuraava pohdittava kysymys onkin se, että kuinka pitkän maksuajan sitä lainalleen oikein haluaa.

Vaikka kustannusten kannalta on aina halvinta, kun laina-aika on mahdollisimman lyhyt, voi kuitenkin erityisesti suurten lainojen kanssa lainan maksamisesta tulla lähes mahdotonta, kun laina-aika on liian lyhyt. Tämän takia tässä pitääkin tehdä kompromissia oman maksukyvyn ja kustannusten mukaan.

Liian lyhyt maksuaika johtaa helposti viivästymismaksuihin ja turhaan stressiin, kun taas liian pitkä maksuaika nostaa kustannuksia turhaan suuremmiksi kuin niiden olisi tarve olla.

Kannattaakin hetki käyttää sen pohtimiseen, että missä aikataulussa sitä on valmis lainansa maksamaan takaisin, ja miettiä onko tämä realistinen ennuste, vai ns. “haavekuvitelma”, jossa kaiken pitäisi mennä oikein jotta se toteutuisi.

3) Miten laina maksetaan takaisin?

VIimeisenä on hyvä pohtia ainakin sitä, kuinka haluaa tämän pikavippinsä maksaa takaisin. Onko kivempi maksaa se kerralla könttäsummana laina-ajan loputtua, vai maksaako sitä mielummin osamaksun tyyliin kuukausi kerrallaan pienissä summissa, kunnes koko laina on maksettu.

Moni pitää mielummin osamaksutyylisestä maksusta, mutta osa haluaa mieluiten maksaa lainansa takaisin kerralla, jolloin sitä ei tarvitse sitten muistaa maksaa joka ikinen kuukausi.

Vastaamalla näihin kysymyksiin pääset pitkälle, ja tiedät aika hyvin millainen vippi sopii juuri sulle parhaiten. Käytä hetki näiden pohdintaan, ennen kuin nostat lainan. Takaan että se tuo myös paremman lopputuloksen koko pikavipille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *